Novinář v popkultuře: House of Cards

HOUSE OF CARDSHouse of Cards je primárně politickým dramatem, jehož hlavním představitelem je Frank Underwood coby demokratický politik. My se ale podíváme na jednu z vedlejších postav tohoto prvotřídního seriálu, kterou je novinářka Zoe Barnesová.

Zoe je ambiciózní, uštěpačná a chladná reportérka, která svou kariéru startuje ve vzkříšeném Washington Herald, který doopravdy existoval, ale v realitě zanikl už roku 1939. Ke své práci využívá Barnesová kromě svých novinářských schopností rovněž sexualitu, charisma a manipulaci. Pomocí těchto aspektů se brzy dostává od podřadných témat až ke zlaté žíle informací, do samotné vrcholné politiky, ve které má příležitost nahlížet přes rameno významným zákonodárcům a získávat tak materiál pro exkluzivní sólokapry.

Takto naráží Zoe i na Franka Underwooda, se kterým brzy začne mít vášnivý románek. Výměnou za to jí Underwood poskytuje informace přímo z Bílého domu, což Zoe vyšvihne na pozici korespondentky z prezidentova sídla. Vyšší pozice otevírají Barnesové nové možnosti a ona tak brzy mění své pracoviště, aby mohla začít pracovat pro Slugline.

Tam se Zoe po hlavě pustí do vyšetřováním kauzy ohledně úmrtí jednoho kongresmana. Ten podle všeho spáchal sebevraždu, ale důkazy naznačují, že byl do jeho smrti možná zapletený i někdo další. Čím více se Barnesová do kauzy hrouží, tím více na sebe přitahuje pozornost šedých eminencí vrcholné politiky.

Seriál House of Cards na ČSFD.

Přidat komentář